NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Mazelen: herzien PEP-beleid bij zuigelingen (RIVM)

26 apr 2024Nieuws
Mazelen: herzien PEP-beleid bij zuigelingen (RIVM)

Het postexpositieprofylaxe/PEP-beleid bij zuigelingen is herzien in de LCI-richtlijn Mazelen van het RIVM onder Profylaxe & Behandeling.

Belangrijke wijzigingen in het beleid zijn dat er onderscheid is gemaakt in:
- het type contact (gezin versus overige)
- de leeftijd van de zuigeling
- de keuze voor actieve immunisatie (vaccinatie) of passieve immunisatie (immuunglobulines)

Het herziene beleid, inclusief een samenvatting in een tabel, is te vinden in de richtlijn. De wetenschappelijke onderbouwing van het beleid en een stroomschema zijn toegevoegd als bijlagen bij de richtlijn.

Termijn toedienen postexpositieprofylaxe aangepast
Postexpositieprofylaxe voor contacten dient zo snel mogelijk na de eerste blootstelling aan een mazelenpatiënt te worden toegediend voor de hoogste effectiviteit. De termijn waarbinnen PEP uiterlijk gegeven kan worden, is aangepast. Bij gezinscontacten is dat bij actieve immunisatie < 72 uur en bij passieve immunisatie < 7 dagen vanaf het ontstaan van het exantheem bij de index. Bij contacten in overige settings is dat bij actieve immunisatie < 72 uur en bij passieve immunisatie < 7 dagen na de laatste blootstelling. Deze termijn is verruimd omdat niet elk contact direct bij de eerste blootstelling besmet wordt, zie de wetenschappelijke onderbouwing

>> Ga direct naar de richtlijn