Berichten

Trends in Astma en Allergie

1-6-2017


De ontwikkelingen op het gebied van astma en allergie bij kinderen blijven volop in beweging. ‘Trends in Astma en Allergie’ is voor kinderartsen al meer dan 25 jaar toonaangevend op het gebied van nascholing over dit thema. In al die jaren werd Trends mede mogelijk gemaakt dankzij farmaceutische steun, maar vorig jaar werd Trends voor het eerst georganiseerd als niet-gesponsorde cursus met de steun van zowel de sectie kinderlongziekten als de sectie kinderallergologie van de NVK.

Op 16 en 17 november zal de 27e nascholing voor de tweede opeenvolgende keer ongesponsord zijn en wederom georganiseerd worden door veel bekende en enkele nieuwe sprekers.  De kleinschalige en interactieve opzet, die van Trends zo’n succes hebben gemaakt, blijft echter ongewijzigd.

Dat gebeurt ook nu weer in de bosrijke omgeving van Bad Boekelo waar naast het volle programma ook voldoende tijd en ruimte is voor ontspanning en om elkaar weer eens te ontmoeten en bij te praten. Trends richt zich op kinderartsen en (ouderejaars) AIOS. Ook verpleegkundig specialisten en kinderlongverpleegkundigen kunnen deelnemen, maar hiervoor geldt dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

Welke onderwerpen kunt u tijdens Trends in astma en allergie verwachten? Beide dagen worden plenair geopend met twee state of the art lectures: op de donderdag ‘Astma, Year in review’ en op vrijdag ‘Allergie, Year in review’. Er staan bovendien een aantal state of the art parallelsessies gepland met in ieder geval allergische rhinitis en piepen bij peuters.

Op beide dagen worden de groepen traditioneel opgedeeld in 5 groepen van maximaal 15 per groep, die rouleren langs de 6 verschillende interactieve workshopsessies die elk door twee moderatoren worden begeleid.

De workshopsessies Astmabehandeling en Longfunctie worden op twee verschillende niveaus aangeboden, waardoor extra verdieping mogelijk is voor kinderartsen met (veel) ervaring in astmabehandeling en de beoordeling van longfunctie. Net als de voorgaande jaren worden de workshops ‘Acuut Astma en Anafylaxie’, ‘Inhalatietechniek’ en ‘Voedselallergie’ geprogrammeerd. Nieuw is een workshop die i.s.m. de commissie NoSmoKind van de SKL wordt aangeboden: De rookvrije generatie: wat kun je als kinderarts doen?

Met dit programma hoopt de Trends commissie, bestaande uit Marianne Brouwer en Erik-Jonas van de Griendt (beiden kinderarts-pulmonoloog) en Ted Klok (kinderarts-fellow kinderallergologie) dat u weer helemaal op de hoogte wordt gebracht van de laatste ontwikkelingen betreffende astma en allergie bij kinderen.

De secties Kinderlongziekten en Kinderallergologie van de NVK ondersteunen ‘TRENDS’ van harte, als u aan Trends XXVII wilt deelnemen, kunt u zich on-line inschrijven via de website van de organisator.

Voor meer informatie, programma en aanmelden klik hier

 

Digitaal loket

Mijn sectie