NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Landelijke hulpactieweek voor medische noodhulp in Gaza

07 mrt 2024Nieuws
Landelijke hulpactieweek voor medische noodhulp in Gaza

Nederlandse artsen vragen gezamenlijk aandacht voor de medisch humanitaire ramp die zich voltrekt in Gaza. Zij organiseren daarom tussen 7 en 14 maart een landelijke hulpactieweek voor de medische zorg, met als doel om maatschappij en politiek te mobiliseren om toegang tot medische zorg in Gaza mogelijk te maken. Tijdens deze hulpactieweek doen zij een landelijke oproep om te doneren aan medische hulporganisaties die actief zijn in Gaza, waaronder Dokters van de Wereld, Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis. Het NVK-bestuur is bezorgd over de schrijnende situaties waarin kinderen in conflictgebieden zich bevinden en steunt daarom dit initiatief. 

Er is momenteel een gebrek aan medische zorg, schoon drinkwater, voedsel, brandstof en elektriciteit. De medische nood is hoog; volgens de WHO zijn de meeste ziekenhuizen niet meer functioneel. Ondanks de oorlog hebben de mensen in Gaza volgens de internationale conventies recht op toegang tot veilige medische zorg. Daarom roepen de Nederlandse artsen tijdens deze hulpactieweek op om de medische zorg voor de mensen in Gaza in de breedste zin van het woord toegankelijk te houden en te faciliteren. Hierbij zijn concrete doelen opgesteld, in de hoop deze met donaties mogelijk te maken:

1.    Preventieve zorg aan de ontheemden om uitbraak van infectieziekten te voorkomen.
2.    Maximale toegang voor medisch-humanitaire hulp in alle delen van Gaza.
3.    Hulp voor wederopbouw van de medische zorg-structuur bij een permanent bestand.

Deze hulpactieweek is een gezamenlijk initiatief van artsen en medische beroepsorganisaties in Nederland en wordt gesteund door Dokters van de Wereld en Artsen zonder Grenzen. 

>> Lees ook het gezamenlijke persbericht