NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Tweede Kamer wil RS-vaccinatie baby’s

07 mrt 2024Nieuws
Tweede Kamer wil RS-vaccinatie baby’s

Een meerderheid in de Tweede Kamer pleit voor het opnemen van de RS-vaccinatie voor baby’s in het Rijksvaccinatieprogramma. Een voorstel hiervoor van Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66) is afgelopen dinsdag aangenomen.

Het voorstel sluit aan bij het advies van de Gezondheidsraad van afgelopen februari om baby’s in hun eerste jaar via het RVP bescherming aan te bieden tegen het RS-virus. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS liet daarop echter weten dat er geen financiële dekking is om alle baby’s te vaccineren. In lijn met het advies van de Gezondheidsraad om seizoensgebonden te vaccineren, heeft de Tweede Kamer het demissionaire kabinet nu opgedragen hiervoor tijdens de besprekingen over de voorjaarsnota budget te zoeken. De raad adviseert om kinderen die tijdens het RS-seizoen worden geboren (van november tot maart), direct na de geboorte te vaccineren. Voor kinderen die buiten het RS-seizoen ter wereld komen, wordt aangeraden te wachten tot oktober. Door kinderen een seizoensgebonden vaccinatie te geven, wordt op toekomstige behandelkosten bespaard, aldus de Gezondheidsraad.

De NVK is blij met de stellingname door de Tweede Kamer. Vrijwel alle kinderen lopen een infectie met het RS-virus op. “In de meeste gevallen blijven de klachten beperkt, maar vooral bij baby's en jonge kinderen kan een besmetting tot ernstige klachten leiden," zegt NVK-voorzitter Lissy de Ridder. "Jaarlijks worden duizenden kinderen met dit virus opgenomen in het ziekenhuis. Dat de Tweede Kamer deze oplossing ziet om het advies van de Gezondheidsraad te kunnen uitvoeren en dus toch te kunnen vaccineren, is echt heel goed nieuws voor al die jonge kinderen.”

Lees ook: Kinderartsen blij met advies Gezondheidsraad over vaccinatie RS-virus