Masterclass Patiëntveiligheid

De commissie Patiëntveiligheid van de NVK organiseert nog eenmaal de Masterclass:

 

Patiëntveiligheid op de kinderafdeling: Veiligheid voorbij het VIMmen

 

Doel van de cursus

De veiligheid in ziekenhuizen kan beter, zoals de laatste jaren duidelijk is geworden. Hier is iets aan te doen! Het signaleren en verbeteren van onveilige situaties rond de zorg van kinderen, is één van de taken van kinderartsen. Een patiëntveiligheidsmanagementsysteem (PVMS) levert de bouwstenen en interventies om dit mogelijk te maken. Het opzetten en implementeren van een PVMS, zoals wettelijk afgesproken, blijkt een hele uitdaging. Tot op heden bestaat op een enkele uitzondering na, geen volledig geïmplementeerd PVMS binnen de kinderafdelingen.

 

Deze Masterclass, met vele interactieve sessies en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de kindergeneeskunde, helpt u bij het effectief toepassen van de onderdelen van het PVMS en bij het implementeren van een PVMS op uw afdeling.
De volgende aspecten komen aan bod:

  • Hoe verder na het invoeren van het melden van incidenten;
  • Hoe analyseer je incidenten;
  • Hoe bedenk je een verbetering;
  • Hoe krijg je die dan ook nog ingevoerd?
     

De cursus sluit daarmee aan op de eerdere cursus Patiëntveiligheid van de NVK commissie Patiëntveiligheid, waarin de verschillende onderdelen van het PVMS volgens de standaard van de Nederland Technische Afspraak werden besproken, maar is meer gericht op de praktijk en goed los te volgen voor medewerkers van afdelingen waar “ Veilig Incident Melden” (VIM) inmiddels is geïntroduceerd

 

Doelgroep

Wij willen teams trainen in deze cursus. De cursus is dan ook bedoeld voor kinderartsen en vertegenwoordigers van het veiligheidsteam van hun ziekenhuis, zoals kinderverpleegkundigen, zorgcoördinator, veiligheidsfunctionaris etc., aangezien voor PVMS een multidisciplinaire aanpak en verantwoordelijkheid noodzakelijk is.

 

Programma

De cursus duurt 1 dag en er wordt o.a. aandacht besteed aan prospectieve en retrospectieve analyse, implementatie, veiligheidscultuur en verbetertrajecten, aan de hand van door de deelnemers ingebrachte casuïstiek. 

 

Definitief programma Masterclass Patiëntveiligheid

 

Plaats, datum, tijdstip

De cursus zal voorlopig voor dit jaar nog eenmaal plaatsvinden op 24 maart 2014. De cursus zal plaatsvinden in Antropia 'Cultuur- en Congrescentrum', Landgoed de Reehorst te Driebergen (voor meer informatie, zie website).  

 

Inschrijving,  Kosten

Helaas, u kunt zich niet meer inschrijven voor deze cursus, gezien het maximum aantal deelnemers is bereikt. Er is een optie om op de wachtlijst te komen. Heeft u hier interesse in, dan kunt u dit middels een mail laten weten aan nvk@nvk.nl

Er is plaats voor 20-25 deelnemers. De kosten bedragen € 275,-  per persoon. Dit bedrag kunt u alleen betalen via iDeal.
 

Naar het inschrijfformulier

 

Accreditatie

De NVK heeft deze cursus geaccrediteerd met 6 punten. De presentie zal via GAIA ingevoerd worden. Een digitaal certificaat is eveneens beschikbaar.

 

Mijn sectie