Berichten

'Signalementstudie' nu op NVK-website

12-7-2010

De Signalementstudie Zwangerschap en Geboorte, uitgevoerd door het ErasmusMC in opdracht van ZonMw, is nu beschikbaar op de NVK-website.

Het boek ‘Lijnen in Perinatale Sterfte, Signalementstudie Zwangerschap en Geboorte 2010’ is in opdracht van ZonMw uitgebracht door het ErasmusMC. Deze publicatie naar de perinatale zorg in Nederland geeft nieuwe inzichten in de ongunstige Europese positie van Nederland, in de grote verschillen binnen Nederland en binnen de grote steden.

Voorlopige conclusie
De voorlopige conclusie van de onderzoekers is dat ‘de ongunstige Europese positie waarschijnlijk vooral veroorzaakt wordt door factoren gelegen in het zorgsysteem, terwijl de verschillen binnen Nederland en de grote steden te maken hebben met grote risicoverschillen tussen groepen op basis van ethniciteit, sociale achterstand en de buurt waar men woont.’

Het boek bevat veel nieuwe kengetallen en referenties over de perinatale zorg in Nederland, van preconceptie tot follow up. Ook benoemt de studie kennishiate, zoals bijvoorbeeld actuele informatie over lange termijn follow up van kinderen met een ongunstige geboorte-uitkomst.

Onderzoeksagenda
De studie bevat daarnaast een onderzoeksagenda die meer in detail is uitgewerkt dan de onderzoeksagenda van ZonMw. De onderzoeksagenda van de NVK gaat overigens nog weer verder in op de onderzoeksvragen vanuit de kindergeneeskunde.

De publicatie is van belang voor professionals in de zorg die meer inzicht willen krijgen in de perinatale problematiek en voor onderzoekers bij het schrijven van subsidieaanvragen.

De publicatie is te downloaden vanaf de pagina Onderzoeksprogrammering - Actueel in de rubriek Onderzoek, en via onderstaande link:

Signalementstudie Zwangerschap en geboorte ErasmusMC
 

Voor meer informatie en bestelling van de publicatie: mevrouw Claessens van het Erasmus MC ( j.claessens @erasmusmc.nl ).

 

Mijn sectie