Berichten

NVK ondersteunt inent-aanbod mazelen

24-6-2013

Persbericht

Vandaag heeft minister Schippers van VWS besloten om kinderen met een verhoogd risico op besmetting met mazelen een extra vaccinatie aan te bieden. Dit in verband met de recente uitbraak van mazelen in de zogeheten 'biblebelt' (delen van het land waar veel strenggelovigen wonen en de vaccinatiegraad relatief laag is). De NVK ondersteunt dit aanbod.

Kinderen met een verhoogd risico zijn kinderen tussen 6 en 14 maanden oud, die mogelijk in contact komen met mazelenpatiënten. Vanaf 14 maanden krijgen alle kinderen een inenting tegen mazelen aangeboden binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Ook wordt aan alle ouders van kinderen van 14 maanden tot 19 jaar, die hun kinderen tot op heden niet hebben laten vaccineren tegen mazelen, aangeraden om hen alsnog een BMR-vaccinatie te laten geven. Dit geldt met klem voor ongevaccineerde kinderen uit de reformatorische gezindte die nog geen mazelen hebben gehad.

NVK doet oproep aan ouders
De NVK ondersteunt het aanbod van de minister om deze kinderen vervroegd in te enten en roept ouders op hun niet ingeënte kinderen alsnog te vaccineren.

Tot enkele decennia terug werden kinderen niet gevaccineerd tegen de mazelen. Mazelen betreft evenwel geen onschuldige kinderziekte. Naast frequent voorkomende complicaties als middenoorontsteking of longontsteking kan een hersenontsteking met aanzienlijke kans op blijvende restschade optreden. In zeldzame gevallen overlijden patiënten aan mazelen. Zeer jonge kinderen (< 1 jaar), met name van niet beschermde moeders, hebben een verhoogde kans op ernstige complicaties en sterfte. Daarnaast is mazelen zeer besmettelijk, een kind met de mazelen geeft grote kans tot besmetting van anderen. Vaccinatie biedt goede bescherming tegen de ziekte.

Relevante links:

http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2013/Extra_vaccinatie_mazelen_voor_risicogroepen

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Ziekten_Aandoeningen/M/Mazelen

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/06/24/kamerbrief-over-maatregelen-rond-uitbraak-van-mazelen.html

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Externe Communicatie Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK): 030 – 282 3306.:

Persbericht als pdf:

NVK ondersteunt inent-aanbod mazelen

Mijn sectie