NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Verhoog testbereidheid door minder diepe neustest

18 mrt 2021Nieuws
Verhoog testbereidheid door minder diepe neustest

Kinderartsen pleiten voor een minder diepe coronaneustest voor kinderen om de testbereidheid te verhogen. Een minder lang alternatief door middel van de neuswat werkt goed genoeg stellen ze in diverse media. Onderzoek in het buitenland heeft bewezen dat het kan. Het snel ondiep gaan testen van kinderen is belangrijk. Enerzijds vanwege het comfort bij jonge kinderen, anderzijds om een zo hoog mogelijke testbereidheid te realiseren.

De werkzaamheid van een COVID-19-test door middel van een neuswat is in diverse onderzoeken aangetoond. In vergelijking met het referentiestandaard nasopharyngeale swabmonster zorgden midturbinate swabmonsters voor een aanzienlijk comfortabelere bemonsteringservaring, met slechts een klein verlies in gevoeligheid voor influenzadetectie, zo blijkt uit een van de onderzoeken.

Zie hier voor een nadere wetenschappelijke onderbouwing:
> Sensitivity of midturbinate versus nasopharyngeal swabs for the detection of severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2)
> Accuracy and Discomfort of Different Types of Intranasal Specimen Collection Methods for Molecular Influenza Testing in Emergency Department Patients
> Patient-collected tongue, nasal, and mid-turbinate swabs for SARS-CoV-2 yield equivalent sensitivity to health care worker collected nasopharyngeal swabs

>> Voor meer nieuws klik hier