NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Waarom kinderen nog niet gevaccineerd worden

01 apr 2021Nieuws
Waarom kinderen nog niet gevaccineerd worden

Worden minderjarigen op termijn gevaccineerd of is dat niet nodig? Daarover geeft NVK-voorzitter en OMT-lid Károly Illy uitleg aan onder meer RTL Nieuws en De Nieuws BV. "Het is nu zo dat het vaccin simpelweg nog niet getest is op kinderen. We weten dus niet of het veilig is. Het advies is dan ook om het niet aan die doelgroep te geven."

Het Pfizer-vaccin is wel goedgekeurd vanaf 16 jaar. Alleen heeft de Gezondheidsraad, die gaat over de vaccins en de vaccinatiestrategie, bepaald het vaccin alleen toe te laten voor meerderjarigen en niet voor minderjarigen. Dat is moeilijk uit te leggen, aldus Illy. “Gelukkig geldt echter voor vrijwel alle kinderen dat als een kind vóór deze coronacrisis naar school kon en niet in quarantaine hoefde, zo’n kind nu ook gewoon naar school kan en niet in quarantaine hoeft.”

Volgens Illy is het belangrijk kinderen uiteindelijk wel te vaccineren. "Nederland telt 3,4 miljoen burgers onder de 18. Dat is zo’n 20 procent van het totaal aantal inwoners. Als zij niet worden gevaccineerd en andere mensen om welke reden dan ook zich niet laten vaccineren, dan heeft dat invloed op de vaccinatiegraad. Daarnaast spelen kinderen en zeker tieners een duidelijke rol in de verspreiding van het virus."

>> Luister hier De Nieuws BV, vanaf 3.54
>> Lees hier het interview voor RTL Nieuws
>> Klik hier voor meer nieuws