NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

NZa-consultatie betaaltitel Zvw-Wlz

14 mei 2021Nieuws
NZa-consultatie betaaltitel Zvw-Wlz

De Nederlandse Zorgautoriteit nodigt u uit tot deelname aan de openbare consultatie ‘Sectoroverstijgende betaaltitel Zvw-Wlz’ die openstaat tot en met maandag 31 mei. Deelname bestaat uit het online invullen van vier open vragen. De sectoroverstijgende betaaltitel gaat over het óver de schotten van de sectoren (bijvoorbeeld fysiotherapie en medisch specialistische zorg) en óver de lijnen van de verschillende wettelijke domeinen (Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg) meer ruimte bieden voor samenwerking en het samen leveren van zorg.

Passende zorg
De zorg voor een patiënt houdt niet op bij de grens van één sector of domein en vraagt om meer integrale zorg (en dus ook bekostiging). In het advies ‘Samenwerken aan passende zorg: de toekomst is nu’ heeft de NZa toegezegd te verkennen onder welke voorwaarden meer ruimte voor betaaltitels over de sectoren en domeinen heen van toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Welke kansen biedt dit partijen? Wat biedt het patiënten? En welke risico’s zijn er? De NZa wil op basis van de uitkomsten van de openbare consultatie het ministerie van VWS adviseren.

Deelname
Hiertoe hoort de NZa graag hoe branche- en beroepsorganisaties, zorgondernemers,  zorgverleners, vertegenwoordigers van patiënten en zorginkopers denken over de invoering van zo’n sectoroverstijgende betaaltitel. Om deze betaaltitel mogelijk te maken, zijn naar verwachting ook wijzigingen nodig in de wet- en regelgeving voor de Zvw en Wlz. De NZa hoort graag uit de praktijk welke aanpassingen mogelijk nodig zijn.

Informatiekaart
De NZa heeft een informatiekaart gepubliceerd over de sectoroverstijgende betaaltitel.

>> Ga hier naar de consultatie