NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Herijking tarieven kindergeneeskunde 2021

16 jun 2020Nieuws
Herijking tarieven kindergeneeskunde 2021

Onlangs heeft de NZa de tarieven voor volgend jaar gepubliceerd. Voor kindergeneeskunde zijn de tarieven voor 2021 herijkt. Gemiddeld stijgen de tarieven met ongeveer 4%. Er zit verschil in type zorg. De tarieven voor ambulante/poliklinische producten dalen gemiddeld met circa 8%. Daar staat tegenover dat de tarieven voor de klinische en neonatologie producten met circa 16% en 8% stijgen.

De huidige tarieven voor kindergeneeskunde zijn gebaseerd op kostprijzen uit 2014 en daarna steeds geïndexeerd. De afgelopen jaren heeft de Beroepsbelangencommissie (BBC) veelvuldig overlegd met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de andere veldpartijen Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) over het kostprijsmodel, de aanleveringen door de instellingen en de analyses die de NZa ermee doet. Dit heeft ertoe geleid dat de kwaliteit van de aangeleverde kostprijsbestanden is verbeterd en partijen het erover eens waren om de meest recente kostprijzen, die van 2018, te gebruiken om de tarieven voor 2021 op te baseren. Voor komend jaar zijn de tarieven dus herijkt in plaats van geïndexeerd.

Door herijking stijgen de tarieven voor kindergeneeskunde met ongeveer 4%. Er zit wel een verschil in type zorg. De tarieven voor ambulante/poliklinische producten dalen gemiddeld genomen met circa 8%. Daar staat tegenover dat de tarieven voor de klinische en neonatologie producten met circa 16% en 8% stijgen.

Omdat de NZa de tarieven per specialisme doorgaans één keer in de drie jaar herijkt, is de verwachting dat de tarieven voor 2022 weer alleen geïndexeerd zullen worden. Indien partijen vermoeden dat de kostprijs en het tarief van een zorgproduct of zorgproductgroep zeer uit balans zijn, kan de NZa worden gevraagd de kostprijzen en tarieven toch eerder dan na drie jaar te onderzoeken. Voor kindercardiologie zal dat voor 2022 in elk geval worden gedaan, omdat enkele producten binnen de kindercardiologie vanwege de herijking fors in tarief dalen.

Meer informatie?
Een volledige beschrijving van de scope van herijking en de stappen die de NZa in overleg met de BBC/NVK heeft genomen, kunt u vinden in het NZa-verantwoordingsdocument bij de dbc-release voor 2021. Zie daarvoor de bijlage hieronder (pag. 144 t/m 151).