NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Trouw: Scholen zijn geen brandhaard van COVID-19

09 sep 2020Nieuws
Trouw: Scholen zijn geen brandhaard van COVID-19

'Kinderen zijn voor hun ontwikkeling sterk afhankelijk van school. Wacht niet op ultiem onderzoek naar het virus in de klas', zeggen Daniëlle Jansen, Wico Mulder en Károly Illy.

Hoogleraar psychiatrie Thérèse van Amelsvoort vertelde eerder in Trouw dat ze moeite heeft met de discussie of ouderen thuis zouden moeten blijven om ruimte te geven aan jongere generaties. Volgens Van Amelsvoort wordt er van alles geroepen maar weten we nog heel veel niet over de gevolgen van de lockdownmaatregelen omdat degelijk onderzoek nog nauwelijks is gepubliceerd. Is de oplossing om met beleid te wachten tot dat onderzoek is afgerond?

Daniëlle Jansen, Wico Mulder en Károly Illy: 'Nee, wij zijn ervan overtuigd dat wachten in deze situatie niet gerechtvaardigd is en met name voor kinderen en jongeren desastreuze gevolgen zal hebben'.

Ten eerste is er nationaal en internationaal door verschillende disciplines (jeugdartsen, kinderartsen, kinder- en jeugdpsychiaters) een toenemende bezorgdheid geuit over de negatieve gevolgen van de coronamaatregelen tijdens de lockdown en de bijkomende economische recessie. Die bezorgdheid is deels gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar daarnaast op ervaringen uit de dagelijkse praktijk.

>> Klik hier voor het volledige artikel