NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

'Nu keuzes maken in belang jongere'

09 okt 2020Nieuws
'Nu keuzes maken in belang jongere'

Voor kinderen tot 18 jaar hebben we veel oog gehad en oplossingen gezocht, onder meer door de scholen open te houden. Nu moeten we de slag maken richting jongeren en jongvolwassenen en keuzes maken die in hún belang zijn. Dat zegt NVK-voorzitter en OMT-lid Károly Illy bij OP1 naar aanleiding van de oplopende besmettingscijfers.

‘We moeten echt oog hebben voor de schade die we jongeren en jongvolwassenen berokkenen,’ aldus Illy. ‘Zij hebben ruimte nodig, niet alleen voor leuke dingen maar vooral ook om te kunnen experimenteren en zich te kunnen ontwikkelen in het leven.’

Mentale schade aantoonbaar
De mentale schade die kinderen, jongeren en jongvolwassenen ondervinden door de beperkingen als gevolg van COVID-19 is aantoonbaar, benadrukt Illy. Over het hele land neemt het aantal jongeren met klachten als somberheid, neerslachtigheid en depressie als gevolg van sociaal isolement toe.

De groep van 1,3 miljoen jongeren en jongvolwassenen zit op dit moment te lang thuis. Illy roept de onderwijsinstellingen in het mbo, hbo en wo op meer flexibiliteit en maatwerk te tonen om ervoor te zorgen dat zij kunnen blijven leren en experimenteren.

Kijk hier OP1 van 8 oktober