Levensbeƫindiging bij kinderen 1-12 jaar, zorgvuldigheidseisen
De zorgvuldigheidseisen levensbeëindiging kinderen 1-12 jaar met toelichting is ontwikkeld door een expertgroep ingesteld door de NVK in samenwerking met het Kenniscentrum Kinderpalliatieve zorg.
Voorzitter van de expertgroep is:
Prof. dr. Dick Willems - Em. Hoogleraar Medische Ethiek, Afdeling Ethiek, Recht en Humaniora Amsterdam UMC
Een door de NVK ingestelde expertgroep, waarvan de leden op persoonlijke titel hebben deelgenomen en geen van hen conflicterende belangen had, is tussen 8 april en 28 augustus jl. zes keer bijeen geweest. Na een ruime consultatieronde van betrokken partijen en inhoudelijke experts zijn voorliggende zorgvuldigheidseisen levensbeëindiging kinderen 1-12 jarigen en bijbehorende toelichting door de expertgroep aan het NVK-bestuur aangeboden.. De zorgvuldigheidseisen en de toelichting daarop hebben in zoverre een voorlopig karakter dat het nodig kan zijn om ze in de toekomst op basis van voortgaande ervaring en voortschrijdend inzicht te herzien. Het document blijft de verantwoordelijkheid van de expertgroep.
Op initiatief van
NVK
Datum publicatie
Oktober 2024
Status
Geaccordeerd door het NVK-bestuur op 2 oktober 2024.
Sinds 1 februari 2024 is de Regeling beoordelingscommissie late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging pasgeborenen uitgebreid met kinderen van 1-12 jaar. Voor deze groep kinderen moesten de zorgvuldigheidseisen door de beroepsgroep zelf worden ontwikkeld. De door het NVK-bestuur geaccordeerde zorgvuldigheidseisen levensbeëindiging kinderen 1-12 jaar zijn beschikbaar via deze link.
De Regeling beoordelingscommissie late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen en kinderen 1-12 jaar geeft artsen de mogelijkheid om uitzichtloos en (te voorzien) ondraaglijk lijden bij de ongeborene, de pasgeborene of het kind van 1 tot 12 jaar te kunnen beëindigen.
Hierbij staat een zorgvuldige besluitvorming en toepassing van de zorgvuldigheidseisen voorop. Achteraf gaat het om een zorgvuldige beoordeling. Dat is de taak van de Beoordelingscommissie Late zwangerschapsafbreking en levensbeëindiging bij pasgeborenen en kinderen van 1 tot 12 jaar. Meer informatie hierover is te vinden op website van de beoordelingscommissie.