ContactLog in

Actualiteiten van Coeliakie en Voedselovergevoeligheid – Van vage klachten tot heldere diagnose

Terug

Publicatiedatum: 11/12/2023

Locatie:

De Basiliek Veenendaal - Wiltonstraat 563905 KW, Veenendaal

Datum:

01/02/2024

02/02/2024

Event

Wilt u direct aan de slag met de nieuwste inzichten op het gebied van coeliakie en voedselovergevoeligheid? Dan is deze sessie iets voor u!

Dit leert u:

• Hoe u coeliakie beter kunt diagnosticeren; word een ‘Coeliakie-detective’

• Welke follow-up u geeft aan patiënten met coeliakie

• Welke voedingsadviezen u kunt geven voor het starten van bijvoeding om de kans op voedselovergevoeligheid te reduceren

• De belangrijkste wijzigingen in de onlangs herziene NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid en coeliakie

• Praktische tips voor de preventie van voedselallergie bij de verdenking op koemelkallergie

Wilt u de nascholing liever thuis volgen? Dat kan, wij bieden u de mogelijkheid om online deel te nemen.

 

Inschrijving: Het inschrijfgeld bedraagt: op locatie € 50 / online € 40. U kunt zich inschrijven via de agenda op. www.scem.nl. Hier vindt u tevens de inschrijfvoorwaarden.

Accreditatie Aangevraagd bij ABSG, NVK, ADAP en ABC1(ook voor online deelname)

Deze nascholing begint om 18.00 uur en eindigt circa 21.00 uur.

Informatie: 0345 – 57 66 42, scem@scem.nl

Doelgroep: Artsen M&G, jeugdartsen, kinderartsen, diëtisten en huisartsen

https://www.scem.nl/evenement/2863-actualiteiten-over-coeliakie-en-voedselovergevoeligheid.html

Programma 

17:30 – Ontvangst met broodjes en registratie 

18:00 – Opening door de voorzitter 

18:05 – Van vage klacht naar diagnose: ervaring van een coeliakiepatiënt – Jeroen Knol, bestuurder NCV

  • Ervaringsverhaal over hoe uiteindelijk de diagnose coeliakie werd vastgesteld bij zijn dochter die was verwezen met reden ‘hoofdpijn door onbekende oorzaak’.

18:15 – Coeliakie: van celbiologie tot Volksgezondheid – Luisa Mearin, hoogleraar kindergeneeskunde, LUMC

  • Coeliakie is een auto-immuunziekte die zich bij mensen met een erfelijke aanleg voor de ziekte kan openbaren wanneer zij gluten gebruiken. Gluten zijn eiwitten aanwezig in veel voorkomende granen, zoals tarwe, rogge, gerst en spelt. Coeliakie komt frequent voor: 1% van de algemene bevolking heeft deze ziekte. Dit zien we echter niet terug in statistieken over het aantal gestelde diagnoses. Uit onderzoek in Nederland blijkt dat tegenover elk kind met de diagnose coeliakie, ten minste zeven niet gediagnosticeerde kinderen staan. Er is dus sprake van een omvangrijke onderdiagnostiek. De epidemiologie, etiologie, klinisch beeld, diagnose, behandeling, preventie en volksgezondheidsaspecten worden besproken.

18:40 – Coeliakie: preventie broodnodig! – Wat zijn de mogelijkheden om coeliakie tijdig op te sporen? – Caroline Meijer, Kinderarts MDL, LUMC

  • In driekwart van de coeliakiepatiënten wordt de diagnose gemist. Hierdoor is sprake van onnodige gezondheidsklachten en complicaties. Wanneer te denken aan coeliakie en wie te testen? Welke mogelijkheden zijn er om de ziekte te voorkomen danwel vroegtijdig te diagnosticeren?

19:00 – Dwars en drie, is het coeliakie? Hoe je coeliakie kunt ontdekken binnen de jeugdgezondheidszorg – Lucy Smit, arts maatschappij + gezondheid/projectmanager, JGZ Kennemerland

  • In 2019 is een onderzoek gestart naar het opsporen van coeliakie binnen de JGZ. Op basis van klachten en/of symptomen werd door een sneltest gekeken naar antistoffen die passen bij de ziekte. Op deze manier werden 7 tot 11x meer kinderen met coeliakie gevonden dan in de rest van Nederland via de reguliere zorg. Vanwege deze belangrijke uitkomst is besloten deze manier van diagnostiek na het onderzoek voort te zetten. Wat is er nodig om vroege diagnostiek naar coeliakie verder in Nederland te implementeren.

19:20 – PAUZE 

19:35 – The 2023 Law on Mass Screening of Childhood Coeliac Disease in Italy – Prof.Dr. Carlo Catassi, head Department of Pediatrics, Università Politecnica delle Marche, Ancona, Italy

  • Prof Catassi will focus on the mass screening of celiac disease coupled with the screening of type 1 diabetes in children, according to a new Italian law on this issue. It will be shown that the mass screening is superior to the case-finding policy for these diseases, particularly for celiac disease.

19:55 – Op koers naar coeliakie – Olwen van der Voort van der Kley, huisarts, HAP Wijngaardenlaan, Voorschoten

  • Coeliakie is een aandoening met een verscheidenheid aan klachten en symptomen. Er is sprake van forse onderdiagnose en ook vaak een delay tot diagnose. Voor ons artsen ligt de uitdaging om als een detective, met een scherpe blik, de patiënten op te kunnen sporen. Aan de hand van de nieuwe NHG-richtlijn Voedselovergevoeligheid en Coeliakie wordt besproken wanneer aan coeliakie kan worden gedacht en serologie naar coeliakie geadviseerd wordt. Op deze manier kunnen wij koersen op de ijsberg onder het wateroppervlak te diagnosticeren.

20:20 – Koemelkallergie: is vermijden nog wel zo’n goed idee? – Dirk Verhoeven, kinderarts allergoloog, Reinier de Graaf ziekenhuis, Delft

  • De diagnose koemelkallergie blijft lastig omdat allergie in te delen is in type I reacties met afweerstoffen en type IV reacties zonder afweerstoffen. Daarnaast worden veel klachten op jonge leeftijd onder de noemer ‘koemelkallergie’ geschaard terwijl er weinig bewijs is dat het afweersysteem bij deze klachten betrokken is. De indeling van koemelkallergie wordt besproken en praktische handvatten gegeven wanneer en met name hoe lang kinderen op een dieet te zetten. Ook wordt het steeds duidelijker dat een dieet risico’s met zich meebrengt: bij kinderen met eczeem/atopische aanleg kan een dieet juist een IgE gemedieerde allergie in de hand werken. De laatste inzichten hierover worden besproken zodat een juiste afweging in de spreekkamer kan worden gemaakt om de kans op ongewenste allergieën zo klein mogelijk te houden.

21:00 – AFSLUITING