ContactLog in

Kinderartsen in het nieuws

09/05/'25

Zeker vijf mensen zijn de afgelopen maanden in zeer kritieke toestand in het ziekenhuis beland door het gebruik van vapes, meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Vier van hen lagen langere tijd in coma. De vijf die in het ziekenhuis belandden gebruikten allemaal verschillende soorten en verschillende merken vapes met smaakjes. Sinds eind 2023 vraagt de NVK artsen om melding te maken als patiënten ziek geworden zijn na vapen. In 2024 belandden zeker veertien kinderen in het ziekenhuis nadat zij hadden gevapet. Ook dit jaar komen er meldingen binnen, ziet kinderarts en NVK-voorzitter Lissy de Ridder (Erasmus MC). “En dit is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg”, aldus De Ridder tegenover de NOS.

Het journalistieke onderzoeksplatform Pointer bracht een uitzending over de wachttijden voor zorg bij eetstoornissen, die voor het zesde jaar op rij zijn opgelopen. In 2024 was de wachttijd gemiddeld genomen 5 maanden. Dat kan behoorlijke gevolgen hebben, weet kinderarts Annemarie van Bellegem (Emma Kinderziekenhuis). “Soms kom je lichamelijk zo in de gevarenzone, dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen.”

Tijdens Koningsnacht zijn in het Diakonessenhuis acht minderjarigen opgenomen met een alcoholvergiftiging, waarvan zes in coma raakten. Kinderarts Mark Hoetjer (Diakonessenhuis) meldt aan RTV Utrecht dat hij zich ernstig zorgen maakt: Gelukkig raken die kinderen in coma, want anders zouden ze zich dood drinken.” Hij roept ouders op om grenzen te stellen en het gesprek aan te gaan over alcoholgebruik. Ondanks een daling in alcoholgebruik onder jongeren blijft extra waakzaamheid nodig, vooral tijdens evenementen. De gemeente Utrecht kondigt extra controles en maatregelen aan om alcoholverkoop aan minderjarigen tegen te gaan.

Het NRC (inlog vereist) publiceerde deze week een uitgebreid artikel met algemeen kinderarts Fabienne Ropers (LUMC) over ‘overdiagnostiek’. Zij ziet dat ouders steeds vaker aandringen op medisch onderzoek bij hun kinderen, ook zonder duidelijke medische noodzaak. “Onzekerheid accepteren vinden we steeds moeilijker,” zegt Ropers. Deze ‘diagnose-expansie’ leidt niet alleen tot extra kosten, maar kan ook ongerustheid vergroten door onduidelijke uitslagen. Ropers pleit voor meer vertrouwen in artsen en terughoudendheid bij het inzetten van diagnostiek. “De vraag is of we nog meer geld over hebben voor zorg die niet bijdraagt aan gezondheid.”

In de podcastserie KoffieCo verscheen deze week een uitzending met kinderarts Fréderique Hofstede (Juliana Kinderziekenhuis) onder de titel ‘Moederhart in witte jas’. In deze Moederdag-special vertelt ze over o.a. haar carrière, haar drive én het combineren van haar werk met haar rol als moeder van drie kinderen. Leuk detail: in deze uitzending wordt Fréderique geïnterviewd door haar dochter Philippine.

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Nieuwe Kennisagenda Algemene Kindergeneeskunde 2025: Top 10 Kennisvragen bekend

Volgend bericht

Gerard Koppelman en Martijn Nawijn in tweede video uit reeks ‘Kindergeneeskunde & Wetenschap’