ContactLog in

Kinderartsen in het nieuws

11/07/'25

Nieuws bewerkt-22c6ffce-9364-4f7b-8491-4ca2d796c642.jpg
NU.nl heeft een artikel gepubliceerd over hoe kinderen te beschermen tegen hitte. De GGD waarschuwt dat kinderen eerder uitgedroogd of oververhit kunnen raken, omdat ze zichzelf nog niet goed kunnen beschermen. Zodra het warmer wordt dan 25 graden is het goed om kinderen extra in de gaten te houden en maatregelen te treffen. De GGD adviseert kinderen ieder uur wat te drinken te geven, ook als ze geen dorst hebben. En dan het liefst geen zoet spul, maar vooral water, zegt kinderarts en voorzitter van de NVK Lissy de Ridder (Erasmus MC). ’Af en toe iets zoutigs kan ook lekker zijn, vooral als een kind veel zweet.’ Twijfel je of alles nog goed gaat, dan is het verstandig te monitoren of ze nog wel elke paar uur naar de wc gaan. ‘Op die manier weet je dat je kind nog voldoende vocht in zich heeft om normaal te blijven plassen.’ De Ridder denkt dat je kinderen goed tegen de hitte kunt beschermen, zolang je als ouder je gezonde verstand gebruikt. ‘Neem jezelf niet als maatstaf. Kinderen hebben het sneller warm en drogen sneller uit.’
In een artikel van EenVandaag is kinderarts Michiel van Wijk (Amsterdam UMC) aan het woord over het geven van vitamine K aan baby’s. Iedereen heeft vitamine K nodig, zegt Van Wijk. ‘De stof is namelijk nodig om eiwitten aan te maken, die ervoor zorgen dat je bloed kan stollen. En dat is belangrijk voor als er ergens in het lichaam een bloeding ontstaat.’ Op dit moment krijgen de meeste baby’s iedere dag druppels met vitamine K, die ouders zelf aan hun kind geven. En dat gaat in het algemeen wel goed, zegt de kinderarts. ‘We zien daar eigenlijk heel weinig problemen mee bij de meeste kinderen.’ Tegelijkertijd is er ook een groep bij wie het niet goed gaat en daar zit het probleem. Want bij baby’s met een aangeboren leveraandoening kunnen de darmen de ingeslikte vitamine K namelijk niet opnemen. ‘Ieder jaar gaan in Nederland enkele baby’s dood door acute gezondheidsproblemen die met zekerheid gekoppeld kunnen worden aan een vitamine K-tekort.’ Van Wijk is daarom voor een eenmalige prik, waarbij de stof direct in het bloed wordt opgenomen.
Kinderarts Ebba Oberink en arts-assistent Maaike Nijman (Meander Medisch Centrum) geven voorlichting op basisscholen over de gevaren van vapen, staat op de website van het AD (inlog verreist). Ze willen kinderen bewust maken van de gezondheidsrisico’s en hebben hun eerste voorlichting gegeven aan groep 8 in Bussum. ‘De basisschoolleerlingen luisterden aandachtig, stelden veel vragen en schrokken van de schade die vapen kan veroorzaken’, aldus Maaike. Ebba en Maaike bezoeken binnenkort ook basisscholen in Huizen en Bunschoten.

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Onderzoeksagenda voor kinderen met Prikkelbare Darm Syndroom en functionele buikpijn