ContactLog in

NVK blij met advies Gezondheidsraad over toediening vitamine-K aan baby’s

10/07/'25

De Gezondheidsraad adviseert het ministerie van VWS om over te stappen op een ander beleid voor de toediening van vitamine K aan baby’s. Het huidige orale toedieningsbeleid werkt niet optimaal. Hierdoor komen in Nederland bloedingen door vitamine K-tekort bij baby’s vaker voor dan in landen met een ander toedieningsbeleid. De NVK wijst al langer op de risico’s van het huidige toedieningsbeleid en is dan ook blij met het advies.

Baby’s in Nederland krijgen na de geboorte vitamine K toegediend. Deze zogeheten vitamine K-suppletie is bedoeld om bloedingen als gevolg van een vitamine K-tekort te voorkomen. Dergelijke bloedingen komen niet vaak voor, maar kunnen zeer ernstig zijn, zeker als het hersenbloedingen betreft.

Op dit moment krijgen baby’s vitamine K toegediend via druppels in de mond (oraal). Dit gebeurt direct na de geboorte door de zorgprofessional die bij de bevalling aanwezig is. Daarna krijgen ouders het advies om baby’s die borstvoeding krijgen dagelijks vitamine K-druppels te geven, tot de leeftijd van 3 maanden. Onder het huidige Nederlandse vitamine K-toedieningsbeleid treden bij baby’s nog steeds bloedingen op door vitamine K-tekort. In landen met een ander toedieningsbeleid komen bloedingen minder vaak voor. De gezondheidsraadcommissie Vitamine K bij pasgeborenen heeft buitenlandse toedieningsvarianten beoordeeld waarvan gegevens over de werkzaamheid en veiligheid beschikbaar zijn.

Vitamine K toedienen met een eenmalige injectie in de spier direct na de geboorte werkt volgens de commissie het best. Met dit zogeheten intramusculaire beleid kan de meeste gezondheidswinst worden behaald. Ook zijn er twee orale varianten waarmee volgens de commissie gezondheidswinst kan worden geboekt. Bij deze varianten zijn de orale doses hoger en minder frequent dan bij het huidige Nederlandse beleid. Als implementatie van intramusculair toedieningsbeleid niet haalbaar is, adviseert de commissie om over te stappen op één van de twee orale alternatieven, onder de voorwaarde dat dat orale beleid optimaal geïmplementeerd kan worden zodat de potentiële gezondheidswinst ook feitelijk wordt gerealiseerd.

>> Lees hier het advies

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Vul in! Snapshotstudie SPIN naar rectaal bloedverlies bij gezonde zuigelingen

Volgend bericht

Onderzoeksagenda voor kinderen met Prikkelbare Darm Syndroom en functionele buikpijn