ContactLog in

De nieuwe Kinderarts & Samenleving is deze week bij alle leden op de mat gevallen!

19/05/'25

In dit nummer onder andere de volgende artikelen:

  • “We moeten beter meten hoe onze kinderen zich ontwikkelen” – Kinderarts-endocrinoloog Hanneke van Santen ziet dat jongens en meisjes steeds vroeger in de puberteit komen. Wat zit er achter deze trend – erfelijkheid, overgewicht, chemie? En hoe herken je als arts het verschil tussen normaal en zorgelijk? Waarom worden puberteitskenmerken niet standaard meegenomen in groeistudies? Twee redactieraadsleden interviewden Van Santen over groeicurves, de aangekondigde landelijke groeistudie, maatschappelijke veranderingen en de ethiek van meten.
  • 8 lessen voor concentratie van zorg – Concentratie van zeldzame, specialistische kindzorg lijkt onvermijdelijk voor betere kwaliteit, betaalbaarheid én toegankelijkheid. Toch stokt elke poging in een web van belangen en emoties. Wat maakt het zo lastig? En wat kunnen we leren van succesvolle pioniers zoals het Prinses Máxima Centrum? Hoogleraar Rob Pieters deelt acht lessen – van moedige keuzes tot het loslaten van eigenbelang.
  • Kindermedicatie niet meer vanzelfsprekend beschikbaar – Wat ooit vanzelfsprekend was, is nu een dagelijks gevecht: essentiële geneesmiddelen voor kinderen zijn steeds vaker niet beschikbaar. Kinderartsen en apothekers slaan alarm: “Ouders ruilen medicijnen uit via sociale media, dit is onhoudbaar.” Wat gaat er mis, en hoe lossen we dit op?
  • Dokteren via de socials – de strijd tegen medische misinformatie – Hoe behoud je als arts het vertrouwen van ouders die online álles al hebben gelezen? Steeds meer kinderartsen en studenten trekken de digitale spreekkamer in — via podcasts, Instagram en TikTok — om betrouwbare medische info toegankelijk te maken. Maak kennis met de digitale dokters van nu, die de strijd aangaan met misinformatie en mythes over kinderziekten.
  • Kansen voor onderzoek in de periferie – Kinderarts Gerdien Tramper laat zien hoe je ook in een algemeen ziekenhuis succesvol onderzoek opzet. Met focus, netwerk en doorzettingsvermogen bouwde ze aan een sterke onderzoekscultuur in het Franciscus. Haar tip? “Begin klein, maar denk groot.”

En natuurlijk nog veel meer!

Leden lezen ‘m hier (graag eerst inloggen). Ben je geen lid? Lees ‘m dan hier.

Deel dit bericht via:

Vorig bericht

Pegasys alert 16 mei

Volgend bericht

Vacature aios-stage Beroepsbelangencommissie