NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Homeopathie geneest autisme niet

21 sep 2020Nieuws
Homeopathie geneest autisme niet

Er is geen medicijn tegen autisme en homeopathische druppeltjes werken dus ook niet. Die boodschap heeft NVK-voorzitter Károly Illy aan kinderen met autisme en hun ouders. In het Radio 1 journaal gaat hij alvast in op onderzoek van het programma De Monitor vanavond, dat 100 homeopaten vond die beweren autisme te genezen.

‘Ik ben niet zozeer bang dat de druppeltjes erg schadelijk zijn,’ zegt Illy. ‘Wel ben ik bang dat ouders in de waan verkeren dat ze hiermee iets goeds doen voor hun kind en daardoor niet kiezen voor het enige dat verstandig is, namelijk goede begeleiding voor hun kind organiseren.’ Het aanbieden van homeopathische druppeltjes als genezing voor autisme is simpelweg kwakzalverij en geldklopperij, aldus de NVK-voorzitter. ‘Ik zeg tegen deze ouders: trap er niet in’.

Inspectie moet in actie komen
De NVK trok vorig jaar al bij de Inspectie Gezondheidszorg & Jeugd aan de bel over homeopathische vaccinaties en signalen dat hulpverleners beweren dat homeopathische druppeltjes net zo goed werken als een traditioneel vaccin. ‘De IGJ deelde onze opvatting dat dit volledige onzin is en bovendien heel gevaarlijk,’ zegt Illy. ‘We zijn nu echter meer dan een jaar verder en ik moet constateren dat deze zogenaamde hulpverleners nog steeds hun gang kunnen gaan en de inspectie nog niet heeft opgetreden.’ Volgens de NVK-voorzitter moet de inspectie alsnog iets gaan doen aan deze homeopathische vaccinaties en nu zeker ook aan kwakzalvers die beweren autisme te kunnen genezen.

>> Klik hier voor het item Radio 1 journaal
>> Klik hier voor het artikel van De Monitor
>> Klik hier voor het item in de 5 uur show
>> Klik hier voor artikel in Trouw
>> Klik hier voor artikel op NOS.nl