NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

Eerste Landelijke Dag van de Fietshelm

08 apr 2022Nieuws
Eerste Landelijke Dag van de Fietshelm

Op woensdag 20 april vindt de eerste Landelijke Dag van de Fietshelm plaats. Doel van deze dag is om het belang van de fietshelm onder de aandacht te brengen bij jong en oud. De fietshelm verkleint het risico op hersenletsel met een derde en kan bij een ongeluk veel leed voorkomen, zeker bij kwetsbare fietsers zoals kinderen en (oudere) E-bikers. De Landelijke Dag van de Fietshelm 2022 is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting. De NVK steunt de aandacht voor het dragen van een fietshelm.

Volgens cijfers van het CBS (2020) zijn er jaarlijks steeds vaker verkeersongelukken waar fietsers bij zijn betrokken (SWOV 2021 verkeersveiligheid). Een groot deel van de fietsers die door een verkeersongeval ernstig gewond raakt of overlijdt, heeft hersenletsel. Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent.

“De fietshelm komt nog te weinig voor in het Nederlandse straatbeeld”, zegt dr. Marcel Aries, mede-initiatiefnemer en neuroloog-intensivist in het Maastricht UMC. “De fietshelm heeft in Nederland een slecht imago. Wij als fietsland denken dat we kunnen fietsen en een helm niet nodig hebben, maar de cijfers bewijzen het tegendeel. Wij als Artsen voor Veilig Fietsen vinden dat daar verandering in moet komen en de verkeersveiligheid van fietsers moet verbeteren.”

Initiatief vanuit artsen
De denktank Artsen voor Veilig Fietsen is gelanceerd op 4 oktober 2021 en wordt inmiddels ondersteund door 11 wetenschappelijke medische beroepsverenigingen, waaronder de NVK. Neuroloog Myrthe Boss, verbonden aan Ziekenhuis Gelderse Vallei, verloor twee jaar geleden haar moeder aan de gevolgen van ernstig hersenletsel na een ongeluk met de E-bike en is blij met deze steun: “Veel artsen zijn overtuigd van het  belang van de fietshelm in de preventie van hersenletsel. We hebben bijna dagelijks te maken met patiënten met hersenletsel en zien de vaak blijvende ernstige gevolgen. We roepen  beleidsmakers en politiek op het fietshelmgebruik nu echt te gaan stimuleren.