Oproep: SKMS-project ViSIE op zoek naar een werkgroeplid 17 okt 2024Nieuws Op 14 oktober ging het project Visitatiemethodiek Samen Implementeren en Evalueren ofwel ViSIE, geïnitieerd door de Federatie Medisch Specialisten (FMS), officieel van start. Met de betrokkenheid van 21 wetenschappelijke verenigingen, waaronder de NVK en…
Taskforce Rookvrije Start introduceert nieuwe stopadviesmethode VBA+ 15 okt 2024Nieuws De Taskforce Rookvrije Start introduceert het Very Brief Advice Plus (VBA+). Dit is een kort, evidence-based stopadvies waarmee zorgverleners makkelijk en snel kunnen verwijzen naar effectieve stoppen-met-roken hulp. VBA+ is een stopadvies in 3…
Kinderartsen in het nieuws 15 okt 2024Nieuws Medisch Contact meldt dat kinderartsen een brandbrief naar het kabinet hebben gestuurd vanwege overgewicht bij kinderen. Anita Vreugdenhil (hoogleraar leefstijlgerelateerde ziekten bij kinderen en kinderarts aan het Maastricht UMC+) is een van de artsen die de…
NVK waarschuwt opnieuw voor dreigend tekort aan antibiotica voor kinderen 15 okt 2024Nieuws Een tekort aan antibiotica zorgde begin dit jaar al voor veel problemen voor volwassenen en kinderen die deze medicijnen nodig hadden. Dit leverde veel stress op onder patiënten, hun ouders, artsen en apothekers. Inmiddels is het herfst en trekken artsen…
NVK verheugd over opname RSV-immunisatie in Rijksvaccinatie-programma 15 okt 2024Nieuws Staatssecretaris Vincent Karremans van Jeugd, Preventie en Sport voegt de immunisatie tegen het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) toe aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dit heeft de staatssecretaris de Tweede Kamer per brief laten weten. Het streven is in…
NVK en V&VN: Verander kindzorg in eigen omgeving niet 11 okt 2024Nieuws Duizenden zieke kinderen krijgen verpleegkundige zorg thuis. Beoordelen hoe die zorg thuis het beste kan worden gegeven is de expertise van de kinderverpleegkundige. Die daarover nauw overlegt met de kinderarts. De Tweede Kamer wil dat mogelijk veranderen.…
Artsensteunpunt Levenseinde Kinderen: laagdrempelige ondersteuning bij vragen over kinderpalliatieve zorg 11 okt 2024Nieuws Het Artsensteunpunt Levenseinde Kinderen biedt artsen de mogelijkheid om telefonisch steun en advies te krijgen bij vraagstukken rondom kinderpalliatieve zorg en besluitvorming rond het levenseinde bij kinderen. In dit steunpunt zitten experts met…
Implementatiewerkgroep POCUS zoekt kinderartsen uit kleinere vakgroep 11 okt 2024Nieuws Binnen de kindergeneeskunde is het gebruik van POCUS (Point-of-care ultrasonography) in volle ontwikkeling, zowel internationaal als in Nederland. Om te komen tot een toekomstbestendige inzet van POCUS binnen de kindergeneeskunde wordt op dit moment een…
NVK-bestuur akkoord met zorgvuldigheidseisen bij levensbeëindiging bij kinderen van 1 tot 12 jaar 10 okt 2024Nieuws In februari 2024 is de Regeling beoordelingscommissie Late Zwangerschapsafbreking, Levensbeëindiging bij Pasgeborenen en Levensbeëindiging Kinderen 1-12 jaar (Regeling LZA-LP-LK1-12) van kracht geworden. Een door de NVK ingestelde expertgroep onder…
Kwaliteitsvisitatie extramuraal werkende kinderartsen 08 okt 2024Nieuws Deelname aan een kwaliteitsvisitatie is een herregistratie-eis vanuit de RGS, waaraan extramuraal werkende kinderartsen veelal lastig kunnen voldoen. Sinds 2019 organiseert de NVK kwaliteitsvisitaties voor solistisch werkende kinderartsen in de extramurale…
Lunchwebinars kinderpalliatieve zorg 04 okt 2024Nieuws Kinderpalliatieve zorg is een essentieel, maar vaak onderbelicht onderdeel in de zorg voor ernstig zieke kinderen en hun families. Om zorgprofessionals te helpen hun kennis op dit gebied te verdiepen, biedt het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg kosteloos…
Kinderarts Petra Zwijnenburg voorzitter Vereniging Klinische Genetica Nederland 04 okt 2024Nieuws Petra Zwijnenburg, klinisch geneticus en kinderarts, is op 19 september 2024 tijdens de Algemene Ledenvergadering officieel gestart als voorzitter van de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN). Petra is werkzaam in het Amsterdam UMC. Wij…
Oproep: wil jij meedenken over het herzien van het Landelijk opleidingsplan kindergeneeskunde? 27 sep 2024Nieuws In het landelijk opleidingsplan kindergeneeskunde wordt de vijfjarige (nominale) opleiding tot kinderarts, inclusief alle bijbehorende competenties, beschreven. Het plan is gebaseerd op het Kaderbesluit van het CGS. Dit houdt in dat de opleiding…
EO 'Dit is de kwestie' over richtlijn extreme vroeggeboorte 27 sep 2024Nieuws Is de richtlijn voor extreme vroeggeboorte te strikt? Die vraag staat centraal in een aflevering van het EO-programma Dit is de kwestie. Naast ouders van vroeggeboren kinderen komen ook Sinno Simons (neonatoloog Erasmus MC) en Thilo Mohns (neonatoloog en…
Kinderartsen in het nieuws 27 sep 2024Nieuws Vincent Jaddoe (Erasmus MC) werd geïnterviewd door het NRC over een grote studie van hem en collega's naar de relatie tussen gewicht en zwangerschap. De studie laat zien dat vrouwen én mannen met een gezond gewicht een grotere kans hebben op…
Eerste expertisecentra long covid voor volwassenen open, later ook voor kinderen 27 sep 2024Nieuws De Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) meldt dat de eerste expertisecentra gespecialiseerd in long covid in november open gaan. Vanaf 1 november kunnen volwassenen die langdurige klachten hebben van een coronabesmetting - zo'n 1,3 miljoen…
Kinderartsen in het nieuws 20 sep 2024Nieuws De Telegraaf meldt dat het medicijn Saxenda ook veilig en effectief blijkt te zijn voor kinderen van zes tot twaalf jaar. De fabrikant vraagt nu Europese goedkeuring aan voor het gebruik van het middel bij kinderen onder de twaalf. "Dat is goed…
RS-vaccinatie opgenomen in de Miljoenennota 20 sep 2024Nieuws Het kabinet neemt de RS-vaccinatie vanaf 2025 op in het RVP, zo valt te lezen in de Miljoenennota. Het aantal ziekenhuisopnames zal hiermee naar verwachting met 2000 tot 2500 gevallen per jaar dalen en zal vermoedelijk veel leed bij kinderen en bezorgde ouders…
Medische Kindzorg in de Tweede Kamer op 10 oktober 20 sep 2024Nieuws Kinderartsen hebben alle vertrouwen in het proces van indicatiestelling voor de medisch verpleegkundige zorg voor kinderen thuis en de rol en expertise daarin van de indicerend kinderverpleegkundige. Een grotere rol voor de kinderarts in het indicatieproces…
LPZ PICU dashboard is live! 19 sep 2024Nieuws De afgelopen periode hebben het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) en de NVK samen met de zeven PICU-centra in Nederland gewerkt aan het inzichtelijk maken van de beschikbare PICU-capaciteit binnen het LPZ (Landelijk Platform…
Aanmelding Wetenschaps- en innovatieprijs 2025 van start 13 sep 2024Nieuws Met de kennis uit wetenschappelijk onderzoek werken medisch specialisten continu aan gepast gebruik van zorg: toegankelijk en toegespitst op de situatie van de individuele patiënt. Om goed onderzoek een podium te geven, reikt de Federatie Medisch…
Talentool voor/tijdens/na de bevalling voor anderstaligen en laaggeletterden 13 sep 2024Nieuws Het College Perinatale Zorg (CPZ) heeft de Talentool ontwikkeld voor anderstaligen en laaggeletterden, specifiek voor de geboortezorg. In de Talentool staat een overzicht van betrouwbare voorlichtingsmaterialen in verschillende talen die je als professional…
Vacature Beroepsbelangencommissie (BBC) 12 sep 2024Nieuws De Beroepsbelangencommissie (BBC) behartigt de maatschappelijke en zakelijke belangen van de leden van de NVK en de kindergeneeskunde in het algemeen binnen het speelveld van zorgaanbieders, zorgverzekeraars, landelijke overheid en andere beleidsorganen. Ze…
Kinderarts Romy Gaillard ontvangt een ERC Starting Grant 12 sep 2024Nieuws Kinderarts Romy Gaillard (Erasmus MC) ontvangt een Europese ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar de embryonale oorsprong van hart- en vaatziekten. ERC Starting Grants worden jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende wetenschappers die aan…
UPDATE alert tekort pancreasenzymen: besparend behandeladvies vervalt 12 sep 2024Nieuws In juli berichtten wij over het structurele beschikbaarheidsprobleem aan pancreasenzymen. Er gold daarom een besparend behandeladvies. Door aanvullende aanvoer van pancreasenzymen zijn de eerdere tekorten opgelost en is er voorraad beschikbaar in Nederland;…
Alert beschikbaarheidsprobleem peginterferon alfa-2a (Pegasys) 10 sep 2024Nieuws In Nederland is er momenteel een structureel beschikbaarheidsprobleem van peginterferon alfa-2a (Pegasys). Er is een zeer beperkte voorraad en eveneens een beperkte aanvoer tot naar verwachting einde 2e kwartaal 2025. Daarom geldt er een besparend…
Kinderartsen nu ook actief voor Dokters Vandaag 06 sep 2024Nieuws Met ingang van vandaag is ook de kindergeneeskunde actief op Dokters Vandaag! Dit is het initiatief waarbij vooraanstaande artsen in video’s op social media hun kennis delen. Naast onder anderen internist Robin Peeters, longarts Wanda de Kanter, huisarts…
Uitnodiging prioriteringsbijeenkomst kennisvragen voor de Kennisagenda 06 sep 2024Nieuws In juni deden we namens de werkgroep Kennisagenda Algemene kindergeneeskunde een oproep om kennisvragen in te dienen voor de nieuwe ‘Kennisagenda Algemene kindergeneeskunde'. De werkgroep is verheugd over het aantal kennisvragen dat ze hebben…
Kinderartsen in het nieuws 06 sep 2024Nieuws In de uitzending van NPO Radio 1 EenVandaag vertelt Clara van Karnebeek (Emma Center for Personalized Medicine) over het stopzetten van de sectorgelden die twee jaar geleden door minister Dijkgraaf werden vrijgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek. Dit gaf…
VGZ nomineert St. Antonius met initiatief voor huilbaby's als zorgvernieuwer van het jaar (stem ook!) 06 sep 2024Nieuws Het St. Antonius Ziekenhuis is met het initiatief voor excessief huilende baby’s genomineerd door VGZ als zorgvernieuwer van het jaar! Tijdens het afgelopen NVK Congres gaf de kartrekker van dit project Ineke de Kruijff nog een presentatie hierover, als…