NVK voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVK ledencontent.

NVK Richtlijn laatst update: 16 mrt 2022

Kwaliteitsstandaard - Jongeren in transitie van kinderzorg naar volwassenenzorg

De Kwaliteitsstandaard - Jongeren in transitie van kinderzorg naar volwassenenzorg  is ontwikkeld op initiatief van de FNO en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Deze standaard is tot stand gekomen met ondersteuning van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten en met financiële steun van SKMS (Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten) gelden.

Deze kwaliteitsstandaard geeft handvatten om met de jongere zelf de transitie van zorg van de (specialistische) kinderzorg naar de volwassenenzorg goed te organiseren. Deze standaard is bedoeld als ondersteuning aan de brede groep jongeren die leeft met een chronische aandoening van somatisch en/of psychische aard al dan niet met een (verstandelijke) beperking tijdens de transitieleeftijd. Die transitieleeftijd is van middelbare schoolleeftijd (12 en 13 jaar) tot en met 25 jaar.

Voorzitter van de werkgroep:

  • Drs. D.G.W.J. (Desiree) Creemers, voorzitter raad van bestuur Deventer Ziekenhuis

Op initiatief van
NVK

Datum publicatie
mei 2022

Status
Geautoriseerd door het NVK bestuur op 16-03-2022

Ja, door NVK bestuur
NVK-richtlijn

Op de website van jongpit.nl is meer informatie te vinden over de overgang van kinderzorg naar volwassenzorg. Je vindt hier informatie voor jongeren, wat de jongere zelf kan doen, ervaringen van andere jongeren en een transitietoolkit.

De link naar de transitietoolkit is hier te vinden.

Daarnaast is er Thuisartsinformatie geschreven bij deze kwaliteitsstandaard. Deze is hier te vinden: https://www.thuisarts.nl/veranderingen-in-zorg-als-je-18-wordt